شیر کروی یا گلوب ولو

ما در هلدینگ مهندسی بازرگانی آتی تابناک سپند هدف خود را بر آن داشته ایم حامی و پاسخگوی همه نیازهای مشتریان خود باشیم. تأمین و عرضه انواع شیرهای صنعتی (Industrial Valves) از برندهای اورجینال و محبوب گام دیگری است که هلدینگ مهندسی بازرگانی آتی تابناک سپند در جهت مرتفع سازی نیازهای مشتریان خود در صنایع مختلف لبنی، غذایی، نوشیدنی، نفت و پتروشیمی و صنایع شیمیایی و دارویی برداشته است.

برای تهیه انواع شیرهای صنعتی، قطعات یدکی انواع ولوها، سرویس کیت های انواع ولوها و... از برندهای اورجینال و غیر اورجینال با ما در ارتباط باشید. 

 

«با ما آینده در دستان شماست»

 

شیر کروی یا گلوب ولو (Globe Valve) چیست؟

 

شیر کروی یا گلوب ولو، شیری است که حرکتش خطی (Linear) و برای قطع و وصل و تنظیم جریان سیال استفاده می شود. دیسک گلوب ولو می تواند به طور کامل از مسیر جریان خارج شود یا می تواند مسیر جریان را بطور کامل ببندد. در هنگام باز و بسته شدن شیر، دیسک بطور عمودی نسبت به Seat حرکت می کند.

این حرکت باعث بوجود آمدن فضایی حلقه مانند بین دیسک و رینگ سیت (Seat Ring) می شود که با بسته شدن شیر به تدریج بسته می شود. این ویژگی باعث می شود شیر کروی یا گلوب ولو شیر مناسبی برای گرفتن گاز از جریان باشد و باعث تنظیم جریان شود.

نشتی از سیت (Seat) شیر کروی یا گلوب ولو در مقایسه با شیر دروازه ای یا گیت ولو (Gate Valve) کمتر است، به دلیل تماس با زاویه ی درست بین دیسک و رینگ سیت آب بندی بهتر انجام می گیرد.

 

روش کار شیر کروی یا گلوب ولو (Globe Valve)

 

شیرهای کروی یا گلوب ولوها می توانند بگونه ای تنظیم شوند که دیسک مقابل جریان یا در جهت جریان بسته شود. وقتی دیسک در جهت جریان بسته می شود، انرژی جنبشی سیال به بسته شدن شیر کمک می کند و باعث مسدود شدن دهانه ولو می شود. این ویژگی در زمانی که قطع سریع جریان نیاز است، ترجیح داده می شود.

وقتی دیسک در خلاف جهت جریان بسته شود، انرژی جنبشی سیال مانع بسته شدن و کمک به باز شدن ولو می کند. این ویژگی در صورت نیاز به شروع سریع کار ترجیح داده می شود.

 

 

قطعات یدکی شیر کروی یا گلوب ولو (Globe Valve Spare Parts):

 

1-Body

2-Bonnet

3-Disk

4-Disk Nut

5-Body Seat ring

6-Stem

7-Back Seat

8-Gland Follower

9-Gland Flange

10-Yoke Nut

11-HandWheel

12-HandWheel Nut

13-Stud Bolts

14-Nuts

15-Stud Bolts

16-Nuts

17-Bonnet Gaskets

18-Packing

 

انواع دیسک گلوب ولو یا شیر کروی

 

 

گلوب ولو یا شیر کروی با توجه به نوع دیسک می تواند نمونه های متفاوتی داشته باشد. معمولترین نوع طراحی دیسک گلوب ولوها به قرار ذیل هستند:

1-نوع توپی (Ball Type)

دیسک توپی برای سیستم های با فشار و دمای پایین مناسبند. توانایی گرفتن گاز را دارند اما عموماً برای قطع و وصل جریان استفاده می شوند.

2-نوع سوزنی (Needle Type)

دیسک سوزنی گاز جریان را به نسبت دیسک توپی و دیسک ترکیبی یا کامپوزیت بهتر می گیرد و خلوص بهتری را فراهم می کند. تعداد زیادی دیسک های پلاگین بلند و مخروطی شکل متناسب با شرایط مختلف جریان در دسترس هستند.

3-نوع ترکیبی یا کامپوزیت (Composite Type)

دیسک ترکیبی یا کامپوزیت بیشتر برای Shutoff مناسبند. در طراحی دیسک های کامپوزیت از یک رینگ غیرفلزی سخت استفاده می شود.

 

انواع شیرهای کروی یا گلوب ولو (Globe Valve)

 

بسته به نوع بدنه ولو (Body) سه نوع شیر کروی یا گلوب ولو وجود دارد:

 

1-گلوب ولو نوع Z (Z Type Globe Valve)

 

ساده ترین و معمول ترین نوع گلوب ولو نوع بدنه Z است. در نوع بدنه Z ، سیت در داخل بدنه کروی قرار دارد. چیدمان افقی سیت (Seat) باعث می شود که پایه و دیسک عمود بر محور لوله حرکت کنند و در نتیجه فشار بسیار بالایی از دست می رود.

سیت ولو (Valve Seat) از طریق سرپوش (Bonnet) که به یک دهانه بزرگ در بالای شیر متصل است، به راحتی در دسترس است. پایه (Stem) در شیرهای کروی Z شکل مانند شیرهای دروازه ای (Gate Valve) از داخل سرپوش (Bonnet) عبور می کند.

در این نوع طراحی ساخت، نصب و تعمیر براحتی انجام می گیرد. از شیرهای کروی Z شکل در مواردی استفاده می شود که افت فشار نگران کننده نباشد و نیاز به گرفتن گاز از جریان سیال باشد.

 

2-شیر کروی یا گلوب ولو نوع Y (Y Type Globe Valve)

 

شیرهای کروی Y شکل درواقع راه حلی هستند برای افت فشار بالایی که در شیرهای Z شکل بوجود می آید. در طراحی Y شکل، سیت و پایه در زاویه 45 درجه نسبت به محور لوله قرار دارند. شیرهای کروی Y شکل در زمانی که فشار بالا وجود دارد و یا مواردی که خطر افت فشار وجود دارد، استفاده می شوند.

 

3-شیر کروی یا گلوب ولو از نوع زاویه ای یا انگل (Angel Type Globe Valve)

 

شیرهای کروی زاویه ای یا انگل ولو بدون استفاده از زانویی یا جوش لوله ی اضافه، جهت جریان را 90 درجه تغییر می دهند. دیسک در برابر جریان باز می شود. از این نوع شیرهای کروی زاویه دار (انگل ولو) در شرایطی که نوسان جریان وجود دارد، می توان استفاده کرد، زیرا انگل ولو ها قادرند اثر سستی که در سیستم بوجود می آید را کنترل کنند.

 

طبقه بندی شیرهای کروی یا گلوب ولو ها بر اساس اتصال سرپوش بدنه (Body Bonnet Connection)

 

1-شیرهای کروی با سرپوش پیچی (Screwed Bonnet Globe Valve)

ساده ترین نوع طراحی شیرهای کروی یا گلوب ولوها هستند و بیشتر برای مصارف ارزان قیمت کاربرد دارند.

 

2-شیرهای کروی با سرپوش پیچ و مهره (Bolted-Bonnet Globe Valve)

پرطرفدارترین طراحی برای شیرهای کروی سرپوش با پیچ و مهره است و شمار زیادی از شیرهای کروی با سرپوش پیچ و مهره طراحی شده اند. در این نوع طراحی (Bolted-Bonnet) برای آببند کردن (Sealing) به گسکت یا واشری در اتصال بین سرپوش و بدنه نیاز است.

 

3-شیرهای کروی با سرپوش جوشی (Welded-Bonnet Globe Valve)

سرپوش جوشی هم یکی از معمول ترین طراحی برای شیرهای کروی است. از نقطه نظر وزنی از شیرهای کروی با سرپوش پیچ و مهره سبک تر هستند.

 

4-شیرهای کروی با سرپوش سیل فشار (Pressure-Seal Bonnet Globe Valve)

از شیرهای کروی با سرپوش سیل فشار برای موقعیت هایی استفاده می شود که فشار و دما بسیار بالاست. هرچقدر فشار در حفره بدنه بیشتر شود، نیروی بیشتری بر گسکت (واشر) شیرهای کروی با سرپوش سیل فشار بوجود خواهد آمد.

 

کاربردهای شیرهای کروی یا گلوب ولوها (Globe Valves)

 

بطور معمول شیرهای کروی در سیستم هایی استفاده می شوند که هدف کنترل جریان و کنترل نشتی است:

-از شیرهای کروی در زمانی که نشتی و ایمنی مورد نظر است استفاده می شود. در غیر این صورت می توان از شیرهای دروازه ای (Gate Valves) برای تخلیه کردن و خالی کردن استفاده کرد.

-از شیرهای کروی می توان برای محصولاتی چون آب خوراکی، مواد شیمیایی، هوا، روغن و تقریبا در همه سیستم هایی که افت فشار مهم نیست، استفاده کرد.

-از شیرهای کروی می توان به عنوان شیرهای کنترلی اتوماتیک استفاده کرد؛ اما باید در نظر داشت که پایه (Stem) ولو به جای رزوه، پایه ی صاف باشد و برای باز و بسته شدن شیر یک اکچویتر به سیستم اضافه شود.

 

فواید شیرهای کروی یا گلوب ولوها (Globe Valve)

 

-شات اف (Shutoff) شیرهای کروی به نسبت شیرهای دروازه ای (Gate Valves) بهتر است.

-شیرهای کروی برای استفاده مکرر مناسبند، سایش سیت (Seat) و دیسک در آنها وجود ندارد.

-به آسانی تعمیر می شوند؛ از بالای شیر می توان به سیت و دیسک دسترسی داشت.

-عملکرد شیرهای کروی در مقایسه با شیرهای دروازه ای سریعتر است چون طول شان کوتاه تر است.

-شیرهای کروی معمولاً توسط یک اکچویتر اتوماتیک کار می کنند.

 

معایب شیرهای کروی (Globe Valve)

 

-به دلیل وجود چندین زاویه چرخش در درون بدنه ولو، باعث کوتاه شدن هد (Head) می شود.

-انسداد و ناپیوستگی در مسیر جریان باعث افت هد (طول مسیر ) می شود.

-در خطوطی که فشار بالاست، تکان ها و ضربات به قطعات داخلی گلوب ولو آسیب می زند.

-شیرهای کروی بزرگ برای باز شدن به انرژی قابل توجهی نیاز دارند، که این خود باعث بوجود آمدن سر و صدا در حین کار می شود.

-شیرهای کروی از شیرهای دیگر با همان قابلیت فشار، سنگین تر هستند.

-شیرهای کروی در مقایسه با شیرهای دروازه ای گران تر هستند.

 

هلدینگ مهندسی بازرگانی آتی تابناک سپند آمادگی خود را جهت تأمین و عرضه انواع تجهیزات خط تولید اعم از انواع شیرهای صنعتی و قطعات یدکی مربوطه از برندهای مختلفی چون Alfa Laval، APV، GEA، Burkert، Samson، Spirax Sarco، DMN Westing House، Leybold، SMC، Flowserve، Nordson، Parker و برند فرانسوی Lri Sodime اعلام می دارد. جهت اطلاع از موجودی و استعلام قیمت شیر درخواستی از برند محبوب و مورد نظرتان ما با در ارتباط باشید.

 

با هلدینگ مهندسی بازرگانی آتی تابناک سپند آینده در دستان شماست.