شیر دروازه ای یا گیت ولو

ما در هلدینگ مهندسی بازرگانی آتی تابناک سپند هدف خود را بر آن داشته ایم حامی و پاسخگوی همه نیازهای مشتریان خود باشیم. تأمین و عرضه انواع شیرهای صنعتی (Industrial Valves) از برندهای اورجینال و محبوب گام دیگری است که هلدینگ مهندسی بازرگانی آتی تابناک سپند در جهت مرتفع سازی نیازهای مشتریان خود در صنایع مختلف لبنی، غذایی، نوشیدنی، نفت و پتروشیمی و صنایع شیمیایی و دارویی برداشته است.

برای تهیه انواع شیرهای صنعتی، قطعات یدکی انواع ولوها، سرویس کیت های انواع ولوها و... از برندهای اورجینال و غیر اورجینال با ما در ارتباط باشید. 

 

«با ما آینده در دستان شماست»

 

شیر دروازه ای یا گیت ولو (Gate Valve) چیست؟

شیر دروازه ای یا گیت ولو نوعی شیر است که از دیسکی دروازه گونه که حرکت عمودی دارد برای قطع و وصل جریان در سیستم لوله کشی یا پاپینگ استفاده می کند.

شیر دروازه ای یا گیت ولو رایج ترین نوع شیر است که در هر خط تولیدی استفاده می شود. حرکت گیت ولو برای قطع و وصل جریان حرکت خطی (Linear Motion) است. در هنگام کار شیرهای دروازه ای یا گیت ولو ها یا کاملاً باز هستند یا کاملاً بسته اند.

زمانی که گیت ولو کاملاً باز است، دیسک بطور کامل از مسیر جریان جدا شده است؛ بنابراین عملاً هیچ مقاومتی در برابر جریان ندارد. به همین دلیل فشار سیال در هنگام رد شدن از ولو دروازه ای یا گیت ولو کمی افت می کند.

در زمانیکه ولو کاملاً بسته است، برای اینکه آب بندی بدرستی انجام گیرد، تماس سطحی 360 درجه بین دیسک و سیت ها (Seats) می باسیت برقرار باشد.

از شیرهای دروازه ای یا گیت ولوها نباید برای تنظیم جریان یا گاززدایی از جریان استفاده کرد چون کنترل شیرهای دروازه ای دقیق نیست. سرعت بالای جریان در شیر نیمه باز ممکن است باعث فرسایش دیسک و سطوح سیت (Seat) شود و ایجاد لرزش و صدا کند.

 

قطعات یدکی شیرهای دروازه ای یا گیت ولو ها (Gate Valve Spare parts)

 

در عکس پیش رو می توانید قطعات اصلی شیرهای دروازه ای را ببینید. به دیسک گیت ولو Wedge یا گوه نیز می گویند.

 

 1-Body                gate valve spare parts

2-Bonnet

3-Solid Wedge

4-Body Seats

5-Stem

6-Back Seat

7-Gland Follower

8-Gland Flange

9-Stem Nut

10-Yoke Nut

11-Hand wheel

12-Hand wheel Nut

13-Stud Bolts

14-Nuts

15-Bonnet Gasket

16-Lubricator

17-Packing

 

انواع شیرهای دروازه ای یا گیت ولو (Gate Valve):

 

سه روش برای طبقه بندی شیرهای دروازه ای یا گیت ولوها وجود دارد:

1-براساس نوع دیسک

-شیر دروازه ای با گوه مخروطی سخت (Solid Taper Wedge Gate Valve)

-شیر دروازه ای با گوه انعطاف پذیر (Flexible Wedge Gate Valve)

-شیر دروازه ای با گوه اسپلیت یا با دیسک های موازی (Split Wedge or Parallel disks Gate Valve)

 

2-براساس اتصال بدنه (Body) و سرپوش (Bonnet)

-شیر دروازه ای با سرپوش پیچی (Screwed Bonnet Gate Valve)

-شیر دروازه ای با سرپوش پیچ و مهره ای (Bolted-Bonnet Gate Valve)

-شیر دروازه ای با سرپوش جوشی (Welded-Bonnet Gate Valve)

-شیر دروازه ای با سرپوش سیل فشار (Pressure-Seal Bonnet Gate Valve)

 

3-براساس حرکت پایه (Stem)

-شیر دروازه ای با پایه بالارونده یا نوع Y و OS (Rising Stem Gate Valve or OS & Y Type Gate Valve)

-شیر دروازه ای با پایه غیر بالارونده (Non-Rising Stem Type Gate Valve)

 

شیر دروازه ای با گوه سخت (Solid Wedge Gate Valve):

 

solid wedge gate valve

 

شیر دروازه ای یا گیت ولو با گوه سخت رایج ترین و پراستفاده ترین نوع دیسک است چون بسیار ساده و درعین حال قدرتمند است. شیر دروازه ای با گوه سخت ممکن است در هر موقعیتی نصب شود و تقریباً برای هر نوع سیالی مناسب است. گیت ولو با گوه سخت همچنین می تواند در زمانی که جریان آشفته است نیز استفاده شود.

اما اگر در هم ترازی سیت Seat به دلیل بار های لوله و یا انبساط حرارتی تغییری ایجاد شود، شیر دروازه ای با گوه سخت نمی تواند این تغییر را جبران کند. بنابراین این نوع طراحی دیسک بیشتر در معرض نشت قرار دارد.

اگر شیر دروازه ای با گوه سخت در دمای بالا قرار گیرد، گوه سخت تحت قفل حرارتی قرار می گیرد.

قفل حرارتی پدیده ای است که طی آن گوه بدلیل انبساط فلز،  بین سیت ها (Seats) گیر می کند. بنابراین از شیرهای دروازه ای با گوه سخت در مکان هایی که فشار دما کم و یا متوسط است، استفاده می شود.

 

شیر دروازه ای با گوه انعطاف پذیر (Flexible Wedge Gate Valve):

 

Flexible Wedge Gate Valve

 

گوه انعظاف پذیر یک تکه دیسک سخت است که اطراف آن برش خورده است. این برش ها از نظر سایز، شکل و عمق متفاوت هستند. یک برش کم عمق و باریک در اطراف گوه، باعث کم شدن انعطاف آن می شود اما از طرف دیگر قدرت آن را حفظ می کند. یک فرورفتگی ریخته گری شده یا برش عمیق تر و عریض تر در محیط گوه، انعطاف پذیری دیسک را افزایش می دهد اما مقاومت آن را به خطر می اندازد.

طراحی شیر دروازه ای با گوه انعطاف پذیر، هم ترازی سیت ها را بهبود می بخشد و آب بندی بهتری در برابر نشتی بوجود می آورد. و همچنین در جاییکه اتصال حرارتی امکان پذیر است، عملکرد گیت ولو بهتر می شود. از شیرهای دروازه ای با گوه های انعطاف پذیر در سیستم های بخار استفاده می شود.

انبساط حرارتی خط بخار گاهی باعث تحریف بدنه های ولو می شود که ممکن است منجر به کور شدن گرمایی شود. هنگامیکه سیت ولو (Seat Valve) بدلیل انبساط گرمایی خطوط بخار فشرده می شوند، شیر های دروازه ای انعطاف پذیر، منعطف شده و از کوری حرارتی جلوگیری می کنند.

عیب شیرهای دروازه ای انعطاف پذیر این است که سیال تمایل دارد در دیسک جمع شود که بمرور منجر به خوردگی دیسک و در نهایت تضعیف آن می شود.

 

شیر دروازه ای با گوه اسپلیت یا دیسک های موازی (Split Wedge or Parallel disks Gate Valve):

 

 

دیسک گوه اسپلیت از دو قطعه سخت تشکیل شده است که به کمک مکانیزم خاصی در کنار هم قرار می گیرند. نیمی از دیسک از تراز خارج است تا خود را با سطح سیت یا نشمین گاه تنظیم کند. دیسک اسپلیت می تواند به شکل گوه و یا از نوع دیسک موازی باشد.

دیسک های موازی فنر دارند بنابراین همیشه با سیت ها در تماسند و منجر به آب بندی دو طرفه می شوند. گوه اسپلیت برای عبور دادن گازهای غیر متراکم و مایعات در دماهای بالا و نرمال مناسبند.

حرکت آزادانه دیسک از اتصال حرارتی حتی اگر شیر بسته باشد و خط سرد باشد، جلوگیری می کند. این بدان معنی است که مادامیکه خط بوسیله سیال گرم شده و منبسط شده، کوری حرارتی ایجاد نمی کند.

 

شیرهای دروازه ای براساس اتصال بدنه و سرپوش (Types of Gate Valve based on Body, Bonnet Connection ):

 

 

1-اولین ولو در تصویر بالا، شیر دروازه ای با سرپوش پیچی (Screwd Bonnet Gate valve) است . ساده ترین نوع طراحی است و برای ولوهای ارزان مورد استفاده قرار می گیرد.

2-دومین ولو، شیر دروازه ای با سرپوش پیچ و مهره (Bolted-Bonnet Gate Valve) است. رایج ترین طراحی است و در بیشتر ولوهای دروازه ای استفاده می شود. این طراحی برای آب بندی اتصال بین بدنه و سرپوش به گسکت یا واشر احتیاج دارد.

3-سومین ولو، شیر دروازه ای با سرپوش جوشی (Welded-Bonnet Gate Valve) است. این طراحی یک طراحی محبوب است اما در زمانی که جداکردن قطعات لازم نباشد. وزن آنها نسبت به نمونه پیچ و مهره، سبک تر است.

4-چهارمین ولو در تصویر بالا، شیر دروازه ای با سرپوش سیل فشار (Pressure-Seal Bonnet Gate Valve) است. از این طرح برای مواردی که فشار و دما بالاست استفاده می شود. هرچه فشار حفره بدنه بیشتر باشد به همان اندازه نیروی وارد شده به واشر در یک شیر دروازه ای با سرپوش سیل فشار، بیشتر می شود.

 

شیر دروازه ای با پایه بالارونده یا نوع Y و OS (Rising Stem Gate Valve or OS & Y Type Gate Valve):

 

 

برای یک شیر دروازه ای با پایه بالارونده، وقتی شیر را باز می کنید، پایه بالا می رود و وقتی شیر را می بندید، پایه پایین می آید. در طراحی پیچ داخلی، قسمت رزوه شده پایه در تماس با محیط جریان است و وقتی شیر را باز می کنید، دسته چرخی با پایه، بلند می شود.

درحالی که در طراحی پیچ بیرونی، تنها قسمت صاف در معرض جریان قرار می گیرد و پایه از بالای دسته چرخی بالا می رود. این نوع شیرهای دروازه ای به نام OS & Y نیز شناخته می شوند. OS & Y به معنای خارج از بخار و یورک است.

 

شیر دروازه ای با پایه غیر بالارونده (Non-Rising Stem Type Gate Valve):

 

 

در شیر دروازه ای با پایه غیر بالارونده، حرکت پایه به سمت بالا وجود ندارد. ولو دیسک از داخل رزوه می شود. دیسک هنگام چرخش پایه مانند پیچ و مهره در امتداد پایه حرکت می کند. در شیرهای دروازه ای با پایه غیربالا رونده رزوه های پایه در معرض جریان قرار می گیرند.

بنابراین این طرح در جایی مورد استفاده قرار می گیرد که فضا محدود باشد تا حرکت خطی پایه امکان پذیر باشد. و محیط جریان باعث فرسایش، خوردگی، ساییدگی و پارگی متریال پایه نشود. به این نوع شیرها شیرهای با پیچ داخلی (Insider Screw Valve) نیز گفته می شود.

 

کاربردهای شیرهای دروازه ای یا گیت ولوها

شیرهای دروازه ای یا گیت ولو ها برای همه نوع سیالی مانند هوا، گاز سوخت، آب تغذیه، بخار، روغن، هیدروکربن و همه نوع خدماتی مناسبند. برخی از شیرهای دروازه ای خاص برای دوغاب یا محصولات پودری مناسبند بطور مثال شیر دروازه ای چاقویی (Knife Gate Valve).

 

فواید استفاده از شیرهای دروازه ای یا گیت ولو ها

 

-عملکرد شیر دروازه ای خوب و قابل قبول است.

-افت فشار در حین کار در شیر دروازه ای کمتر است.

-از اکثر شیرهای دروازه ای می توان به صورت دو طرفه استفاده کرد.

-شیرهای دروازه ای برای فشار و دمای بالا مناسبند و به نگهداری کمتری نیاز دارند.

 

معایب شیرهای دروازه ای یا گیت ولوها

 

-از شیرهای دروازه ای  نمی توان برای کنترل جریان استفاده کرد.

-شیر دروازه ای عملکردی آهسته دارد. قطع و وصل ان زمان بر هست که البته این خود می تواند احتمال چکش کاری را کاهش دهد.

-وقتی شیر دروازه ای کمی باز است باعث لرزش و صدا می شود.

-در شیرهای دروازه ای تعمیرات به طور مثال تمیز کردن و سنگ زنی سیت ها (Seats) به دلیل دسترسی محدود به آنها، دشوار تر است.

 

هلدینگ مهندسی بازرگانی آتی تابناک سپند آمادگی خود را جهت تأمین و عرضه انواع تجهیزات خط تولید اعم از انواع شیرهای صنعتی و قطعات یدکی مربوطه از برندهای مختلفی چون Alfa Laval، APV، GEA، Burkert، Samson، Spirax Sarco، DMN Westing House، Leybold، SMC، Flowserve، Nordson، Parker و برند فرانسوی Lri Sodime اعلام می دارد. جهت اطلاع از موجودی و استعلام قیمت شیر درخواستی از برند محبوب و مورد نظرتان ما با در ارتباط باشید.

 

با هلدینگ مهندسی بازرگانی آتی تابناک سپند آینده در دستان شماست.